Szeretettel köszöntelek a Feng Shui Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Feng Shui Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Feng Shui Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Feng Shui Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Feng Shui Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Feng Shui Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Feng Shui Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Feng Shui Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
8 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
A makrobiotika a taoizmus világnézetén alapul. A jin és jang ellentétes energiájánakkiegyensúlyozott áramlásának érvényesülése egészséget,harmonikus életet biztosít. A két erő dinamikája hatja át az egészéletet, ezért alapvető irányelveket szab a helyes táplálkozásnak is.
A jin táguló, hideg, befelé forduló, gyenge, nőies, nedves, savas.A jang összehúzódó, meleg, erős, férfias, száraz, lúgos.A jin és jang minőség megnyilvánul minden teremtett földilényben, minden formában, színben. Ezek egyensúlya adja meg azértelmes és értékes élet feltételét, magát az életet.Mivel mindannyian rendelkezünk jin vagy jang tulajdonságokkal,külső körülményekkel, születési adottságokkal, akkor táplálkozunkhelyesen, ha ezekhez igazítjuk ételeinket.
A makrobiotikus táplálkozás feltételezi az éppen adekvát élelmiszerekfogyasztását, azaz, azokét, melyeket az egyén, az aktuálisévszak megkíván. A természetes igény, a normális megkívánás isezt az elgondolást támogatja. Akinél nem borult még fel a rend, akihallgat belső igényeire, megérzéseire, tudományos nézetek nélkülis sokszor így táplálkozik. Azaz nyáron könnyű, nyers ételeket,salátákat, édes gyümölcsöket, télen savanyúbb, sósabb, nagyobbtelítettségérzést adó, kalóriadúsabb ételeket.
A makrobiotikus táplálkozás természetbarát, természetfüggő.Ha a jin-jang elveit követed, törekszel a kiegyensúlyozásra, azaz éves étkezési ciklusodat az évszakok váltakozásához igazítod. Atél jin energiát hoz, ezért ekkor jang energiájú, azaz főtt, fűszeresételeket kívánsz. A gyümölcsök sem nyers formában jelennek meg ilyenkor inkább aszalva, sütve. A nyár jang energia, ilyenkor a jin energiájúnyersebb, több folyadékot tartalmazó gyümölcsöket, zöldségeket.A tavasz és az ősz az átállás ideje, ősszel egyre darabosabb,egyre hosszabb ideig párolt, főtt ételeket érdemes fogyasztani, mígtavasszal csírákat, az éledő természet energiakezdeményeit, ésegyre kevesebb fűszeres, főtt ételt.Az évszaknak megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás megóva szélsőségektől. Azonban ha túlzásba viszed akár a jin, akár ajang ételek fogyasztását, felborul a szervezet egyensúlya, kialakula betegség.
Az étrend alapja a sok gabona, zöldség és gyümölcs
A jin ételek túlsúlyától erőtlenné, passzívvá, lassúváválsz, a jang ételek erőfölénye pedig akaratossá, agresszívvé, túlaktívvá tesz.Mivel a környezet hatásai többnyire savas közeget eredményeznek,lúgosabb, jang jellegű ételekkel lehet ezt ellensúlyozni. Legkiválóbbtáplálék ezért a hántolatlan, jó minőségű barna rizs. Csakteljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, hidegen préselt olajok jöhetnek szóba. Íme éhány példa a jó fajtagabonából: árpa, köles, hajdina, lencse, komló.
A makrobiotikus étrend alapja a gabonafélék, olajos magvakfogyasztása (50%), majd a zöldségfélék (35%), nyers saláta, gyümölcsök(5%), kevés hús (5%), és pici desszert (5%).
Jang ételek: leginkább a só, a marhahús és a sertéshús, zsír, olaj, tojás, sajt, szárnyas hús, hal, kagyló, csiga, rák,gabona, valamint azok a növények, melyek a föld alatt teremnek, lefelé törekszenek (pl. burgonya, sárgarépa).
Jin ételek: azok a növények, melyek a föld fölött nőnek. Minél magasabbanvannak a földtől, annál erősebb a jin hatásuk. Ide tartoznak a zöldségek és gyümölcsök többsége, a tejtermékek, a cukor, valamint a méz. Az alkoholos italok,vegyszerek, tartósítószerek, gyógyszerek,drogok szintén ide tartoznak.
A makrobiotikában nem jöhet szóba tartósított, vegyszerezettétel, táplálék-kiegészítő és vitaminkészítmény. Ellenzi a húst,tojást, tejet, alkoholt, cigarettát, kábítószert, kávét, gyógyszereket.A természetes, jó minőségű, élő élelem tartalmazza mindazt,amire az embernek szüksége van. Ez az étrend nem csak, hogy jóhatással van az egészségre, komoly betegségek írthatók ki vele aszervezetből.A színek hatását tekintve jang energiájú a vörös, narancs, sárga, a jin hatású pedig a zöld, kék, lila. Törekedj te is arra, hogy a tányérodon minél színesebb legyen az étel, akkor biztosan jó étrendet állítasz
Forrás:http://delina.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Illatos fűszernövények a Feng Shui szerint
Karácsony és Feng shui kapcsolata
Illatok feng shuija
A feng shui szerint ilyen a tökéletes home office